Cele i zadania naszej placówki:
- nauczanie i wychowanie w szkole przebiega zgodnie z uniwersalnymi zasadami etyki przy respektowaniu chrześcijańskiego systemu wartości
- kształcenie i wychowanie w szkole ma na celu rozwijanie u młodzieży poczucia odpowiedzialności, miłości do ojczyzny oraz poszanowania dla polskiego dziedzictwa kulturowego
- zadaniem szkoły jest zapewnienie uczniom możliwości wszechstronnego rozwoju w celu podjęcia dalszej nauki lub wykonywania wyuczonego zawodu
- szkoła kształtuje środowisko wychowawcze sprzyjające rozwojowi aktywności uczniów i rodziców w życiu szkoły
- celem kształcenia i wychowania w szkole jest również upowszechnianie wiedzy ekologicznej wśród uczniów oraz kształtowanie właściwych postaw wobec problemów ochrony środowiska
- ważnym zadaniem szkoły jest kształtowanie umiejętności przystosowania się absolwenta do realiów rynku pracy
- szkoła umożliwia uczniom podtrzymywanie poczucia tożsamości narodowej, regionalnej i zapewnia tolerancję religijną
- indywidualne zainteresowania ucznia realizowane są poprzez koła zainteresowań w ramach zajęć nadobowiązkowych
- szkoła zapewnia uczniom pomoc psychologiczną i pedagogiczną poprzez pedagoga szkolnego
- szkoła umożliwia uczniom zdobycie wiedzy i umiejętności niezbędnych do uzyskania dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz możliwość dalszej nauki
Szkoła wymaga od kandydatów specyficznych predyspozycji, które wynikają z roli danego zawodu w gospodarce. Absolwent szkoły
nabywa niezbędne umiejętności zawodowe, dzięki którym potrafi sprawnie i fachowo wykonywać swoje obowiązki zawodowe.
Szkoła umożliwia absolwentowi dokonanie świadomego wyboru dalszego kierunku kształcenia lub wykonywania wyuczonego zawodu. Równocześnie absolwent otrzymuje taki zakres przygotowania zawodowego i ogólnokształcącego, który daje podstawy do przekwalifikowania się i podjęcia pracy w różnych sytuacjach zawodowych.
Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie gwarantuje
wysoką jakość kształcenia swoich uczniów dzięki dużemu zaangażowaniu kadry pedagogicznej jak również odpowiedniemu wyposażeniu szkoły.
W ZSGiU w Chorzowie znajdują się:
- pracownie technologii wyposażone w wysokiej jakości sprzęt gastronomiczny do obróbki termicznej oraz obróbki mechanicznej
- pracownia organizacji handlu wyposażona w nowoczesne kasy fiskalne, wagi elektroniczne, skanery, metkownice oraz sprzęt komputerowy z oprogramowaniem
- pracownie komputerowe
- pracownia językowa posiadająca nowoczesny sprzęt audiowizualny
- sala ekonomiczna
- sala podstaw żywienia
- sala matematyczna
- sala historyczna wyposażone w sprzęt audiowizualny i komputerowy
- siłownia z której uczniowie korzystają w ramach wychowania fizycznego
- biblioteka szkolna
- sala gimnastyczna
- siłownia z której uczniowie korzystają w ramach wychowania fizycznego
Warsztaty Szkolne są placówką szkoły, w której młodzież kształci swe umiejętności praktycznie.
Na zajęciach w Warsztacie Szkolnym praktykę odbywają przyszli kucharze małej gastronomii,technicy kucharze oraz technicy usług gastronomicznych. Młodzież pracuje
w ramach pięciogodzinnego cyklu lekcyjnego. W trakcie odbywanych zajęć praktycznych przechodzi kolejne etapy produkcji począwszy od czynności porządkowych sprzętów, maszyn, urządzeń, naczyń oraz pomieszczeń produkcyjnych, poprzez obróbkę wstępną surowców, obróbkę cieplną surowców, a w efekcie końcowym ekspediowanie gotowych potraw i obsługę konsumenta.
Zapraszamy !!!